donderdag 24 mei 2018

avg stress

de discussie over de AVG is druk gaande, moet je daar als blogger iets mee.
ja en nee, het stukje hieronder legt het prima uit.
ben je zakelijk bezig dan ja!!!! maar ben je een gezellige hobby blogger?????
dan valt het reuze mee!!!


AVG gaat over persoonsgegevens
 De nieuwe privacywet, de AVG, regelt zaken over persoonsgegevens. Het is dus belangrijk om te weten wat persoonsgegevens zijn en of je die verzamelt.
 Heb je niets met persoonsgegevens te maken als blogger, dan is de AVG niet op jou van toepassing en hoef je er ook niets mee toe doen! 
Wat kunnen persoonsgegevens zijn :Persoonsgegevens zijn alle gegevens waarmee je een persoon kunt identificeren. Direct of indirect. Bijvoorbeeld: Naam. Zoals voornaam, achternaam, roepnaam. Adres en woonplaats Telefoonnummer, inclusief zakelijk doorkiesnummer E-mailadres, inclusief ‘persoonlijk’ zakelijk mailadres IP-adres Bankrekeningnummer KvK-nummer en andere gegevens van een eenmanszaak Verzamel jij persoonsgegevens?

 Kunnen lezers een reactie achterlaten onder jouw blogs? Dan verzamel je een naam, e-mailadres en waarschijnlijk ook een IP-adres. Heb je een contactformulier op de website staan? Dan verzamel je waarschijnlijk een naam en e-mailadres en misschien ook wel een telefoonnummer en andere gegevens. Heb je contactgegevens op je website staan? Op het moment dat mensen je mailen, heb hun naam en e-mailadres ontvangen. Dat zijn persoonsgegevens. 
Als ze bellen of appen, ontvang je vaak een telefoonnummer en meestal ook een naam, die je misschien nog ergens opslaat. Persoonlijke of huishoudelijke doeleinden 

Je hoeft niet aan de AVG te voldoen wanneer je alleen gegevens verzamelt voor persoonlijke of huishoudelijke doeleinden. 

Denk daarbij bijvoorbeeld aan de namen en telefoonnummers van mensen waarmee je Whatsappt of die je in een ander adressenbestand op je telefoon, computer of natuurlijk op papier hebt staan. Persoonlijke aantekeningen, die je niet deelt met anderen, vallen ook onder persoonlijke doeleinden. 
Afgeschermde social media accounts vallen er ook onder. Maar persoonsgegevens die op je website staan, bijvoorbeeld de naam van iemand die een reactie achterlaat of omdat je over iemand schrijft op je website of een naam deelt op je openbare social media profiel of pagina, dat is geen persoonlijk gebruik meer. 
Gebruik je Google Analytics? Google verzamelt IP-adressen en plaatst cookies. Er worden in elk geval persoonsgegevens verzamelt. Je kunt hiervoor wel een en ander regelen met Google. Daarover lees je hieronder uitgebreid meer. Hobbybloggers Ben je een blogger die ook een ondernemer is? Dan ben je waarschijnlijk sowieso gebonden aan de AVG. 

.Ben je een hobbyblogger of ben je nog geen ondernemer, maar ga of wil je wel die kant op? Let dan even op. Het hangt van de omstandigheden af of je aan de AVG moet voldoen of niet. Gebruik je geen Google Analytics of vergelijkbare dienst en kunnen mensen niet onder je blogs reageren? Verzamel je dus geen persoonsgegevens? Dan hoef je niet aan de AVG te voldoen. Maar worden er dus wel reacties onder je blogs geplaatst, dan laten mensen een naam en IP-adres achter en dat is meer dan persoonlijk gebruik. Je moet dan wel aan de AVG voldoen. Je hebt dan in elk geval een privacyverklaring nodig en je moet een verwerkersovereenkomt sluiten met de hostingpartij waar je website staat opgeslagen. Deze kun je daar meestal gewoon opvragen. Gebruik je Google Analytics, volg dan het stappenplan hieronder en vergeet het niet te vermelden in je privacyverklaring. - Lees hier verder: https://www.charlotteslaw.nl/2018/03/avg-en-privacy-bloggers/
© Charlotte's Law


ik hoop dat dit de boel een beetje duidelijk maakt, ik ben een hobby blogger maar heb daarnaast een zaak. ik bewaar gegevens maar deel ze niet met anderen. voor de website, webshop en blog komt dan ook een privacy verklaring. die is onderweg!
maar ben je dus alleen een hobby blogger dan kan je rustig ademhalen en hoef je verder niets te doen!!!!!

4 opmerkingen:

Ageeth Dorsman zei

Super, dat je zo'n duidelijke uitleg geeft over die onrust-veroorzakende regelgeving! En wat fijn, dat veel hobby-bloggers, zoals ik, nu opgelucht adem kunnen halen en gewoon door kunnen gaan met bloggen. Ik begrijp ook uit jouw uiteenzetting, dat een hobby-blogger wel een link mag plaatsen naar een commercieel "iets" als een winkel of lesgevende? Anders moeten die links achterwege blijven in de toekomst.
Dank je wel voor de moeite, die je hebt genomen om dit duidelijk te maken.
Groetjes van Ageeth.

Mrs. Sutherland zei

Goed uitgelegd! Super hoor dat je de moeite genomen hebt.
Ik zat zonder AVG stress, want het is klik en klaar dat de wetgeving niet bedoeld is om mensen in hun persoonlijke leven aan banden te leggen.
Fijne dag, Mar

Annelies zei

Dank voor je uitleg !

Patricia zei

Dank voor je uitleg, ik ga het straks nog eens goed lezen.